Į viršų
Esame pasirengę padėti Lietuvai

Europos statybos pramonės federacijos (FIEC) viceprezidentas Kjetilas Tonningas

Visi kalba apie skaitmeninimą ir apie tai, kaip Europos įstatymų leidėjai dirba su iniciatyvomis, kurios visose pramonės srityse remia BIM. Ypač svarbu užtikrinti, kad nė viena kompanija nebūtų palikta nuošalyje ir būtų skatinamas bendradarbiavimas bei keitimasis duomenimis. Šiuo metu reikia išspręsti daug probleminių klausimų, tad FIEC intensyviai dirba siekdama Europos Komisijoje (EK) išspręsti pagrindines problemas, su kuriomis susiduria rangovai.

FIEC kalbasi su EK pavaldžiu padaliniu DG GROW (Vidaus rinkos, pramonės, verslumo ir MVĮ generalinis direktoratas), kuris jau greitai turi paskelbti studiją, padėsiančią nustatyti priemones ne tik stiprinti BIM, bet ir platesniu mastu skaitmeninti statybų sektorių.

Programinė įranga yra tik dalis BIM, o BIM – tik dalis bendros statybos skaitmeninimo revoliucijos, todėl būtina apsvarstyti visus aspektus. Pavyzdžiui, nors tikimės, kad augs produktyvumas, kris kainos ir maksimaliai sumažės klaidų tikimybė, privalome turėti omenyje, kad stipriai pasikeis darbo specifika, tad žmonėms reikės naujų įgūdžių.

Kai kurie darbai išnyks, nes juos perims robotai. Kita vertus, galite įsivaizduoti, kokių galimybių atsiras, kai statinio modeliai bus paversti robotams suprantamomis instrukcijomis. Tyrėjų teigimu, žmonių robotai niekada visiškai nepakeis, bet akivaizdu, kad darbuotojams reikės naujų įgūdžių.

Tikimasi, kad skaitmeninimas pakeis ir dar vieną neigiamą aspektą. Darbo rinką paliekant vyriausiems darbuotojams, nedaug jaunų žmonių nori dirbti statybų sektoriuje, nes toks darbas jiems atrodo nepatrauklus. Todėl reikia tikėtis, kad nauja, moderni, aprūpinta technologijomis ir švari darbo aplinka padės visiškai pakeisti tokį požiūrį.

Kasmetinėje FIEC konferencijoje „BIM: Rocket science or common sense?“ Briuselyje federacija įsteigė darbo grupę, kuri formuos FIEC požiūrį į BIM ir nustatys darbus, kuriuos šioje srityje reikia atlikti, kad padėtume šalims narėms ir jų rangovams. Darbo programa jau ruošiama, ir FIEC netrukus paskelbs manifestą, kuris pristatys visą sektorių Europos Sąjungos (ES) institucijoms. Tai susiję ne tik su techniniais ir aplinkos klausimais, bet ir su kompetencijomis, darbo vietomis ir įgūdžiais, duomenų apsauga, teisiniais aspektais, tokiais kaip atsakomybės ir draudimas.

Visos ES šalys progresuoja skirtingu greičiu, bet FIEC tikisi, kad netrukus daugelis Europos vyriausybių reikalaus privalomai naudoti BIM viešuosiuose projektuose. Tai jau padaryta Didžiojoje Britanijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje ir Ispanijoje.

Lietuvos kompanijos gali nedvejoti FIEC pasiryžimu užtikrinti efektyvią statybų sektoriaus plėtrą ir tai, kad būtent rangovai būtų lyderiaujantys pokyčių iniciatoriai.

Kiti straipsniai
Eksportuojame su BIM

INHUS su BIM jau pasiekė Pietų Korėją „INHUS Engineering“, viena…

Viešųjų erdvių valdymas ir statinių eksploatavimas – vis dar ne XXI amžius

Vietovėje išdėstytų ar planuojamų išdėstyti erdvinių objektų skaitmeniniai modeliai kuriami…